Слава Попова Слава Попова Потребител

Допълнителен трудов договорЗдравейте,

Управителят във фирмата в която работя е на допълнителен трудов договор по чл.111 от КТ. Върху месечното му възнаграждение е начислявано допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит /клас/.

Има ли право на това допълнително възнаграждение? Какви могат да бъдат санкциите от НАП, НОИ и др. институции, ако не е трябвало да се начислява това допълнително възнаграждение? Какви са последиците?Отговори

 • Здравейте.
  Допълнителният ТД по чл.111 от КТ няма за предмет договаряне на доплащания за клас. Това става при сключен основен трудов договор.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Всеки служител има право да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа стига това да е от една страна извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение и да не е уговорено друго в основния му трудов договор от друга страна.

  Моля да се има предвид, че ако и основния трудов договор и допълнителния са на пример за по 4 часа, то ще трябва да бъде начислено прослужено време. В случай, че основният трудов договор е с 8 часов работен ден, то доплащането за прослужено време няма да е предмет на Допълнителният ТД по чл.111 от КТ.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • Здравейте,

  Моето мнение е, че не може да има санкции от НАП, НОИ или друга институция, затова че на лицето е изплатено в повече от минимално установеното по закон.
  Разбира се тези допълнителни възнаграждения са недължимо изплатени на лицето, но не смятам че може да има негативни последици за предприятието от страна на институциите.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->