Zena Georgieva Zena Georgieva Потребител

Счетоводна грешкаВ ноември 2013г. работодателя изплаща първите три дни болнични, които са за негова сметка. В юни 2014г. по задължителни предписания от НОИ трябва да се извърши корекция на трите дни болнични за сметка на работодателя - не се признават, тъй като има прекъсване в осигуряването и съответно трябва да се коригира осигурителния доход, който е изплатен на лицето и са внесени осигуровки. В резултат трябва да се коригира ведомостта за заплати. Да уточня че става въпрос за сума под 700лв.

Това третира ли се като счетоводна грешка и трябва ли да се коригира финансовия резултат и да се променя ГДД и да се уведоми НАП ако трябва да се коригира?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Да, за всяка промяна в облагаемия резултат трябва да уведомите НАП, защото не можете сами да коригирате директно в ГДД.

  При вас ефекта е надценени разходи за заплата и осигуровки в размер под 700 лв., които трябва да прецените дали да представите като друг разход (данъчно непризнат) или като вземане от служителя (ако той ще възстанови сумата).

  В първия случай, просто сменяте разходните сметки, а във втория признавате вземане от служителя, т.е. няма ОПР ефект.

  Ако разхода остане за ваша сметка, т.е. няма да се възстанови от служителя, то тогава, за да не уведомявате НАП за корекцията, което може да доведе до проверки и т.н., можете да преобразувате с тази сума в ГДД за 2014 (в увеличение), така че печалбата за данъчни цели в 2014 да се увеличи и да си платите данъка в/у корекцията.
  Разбира се при бъдеща проверка от НАП по ЗКПО това може да бъде установено и може да има последствия, поради неспазване на режима за отстраняване на грешки за данъчни цели.


  Поздрави,
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->