ralica angelova ralica angelova prodavach-konsultant

Какви права имам след приключване на отпуска за отглеждане на дете до 2г.Здравейте,

След месец ми приключва отпуската за отглеждане на дете до 2г. възраст. Работех в магазин за опакована стока, но магазинът го закриха преди една година. Когато поисках бележка за доходите си за да я представя на социалните за детски надбавки, управителя на фирмата ми връчи да подпиша че заплатата ми се вдига, заради вдигането на минималната работна заплата. Към фирмата която е ЕТ не знам в момента да има назначени други работници. Обекта е закрит, но не ми е известно какво е състоянието на фирмата.

Ще мога ли да си ползвам полагаемата платена отпуска за 2г. 6м., която е около 50 работни дни?

И още един въпрос - понеже детето ми сега навършва две години ще мога ли да бъда съкратена и да се възползвам от борсата?

Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,


    Полагаемата отпуска или я използвате или, ако Ви бъде прекратено трудовото правотношение без да сте използвали платения Ви годишен отпуск съгласно чл.224 от Кодекса на труда имате право на обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск.
    Относно съкращението след като сте майка на дете до 3-годишна възраст то вие сте защитена по Кодекса на труда и работодателя може да ви прекрати възползвате максимално трудовото правоотношение по негова инициатива само след писмено разрешение на Инспекцията по Труда, за да се възползвате от възможно по дълго обезщетение от бюрото по труда.


    Поздрави,
    Адриян Велчев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->