М Ангелова М Ангелова Потребител

Начисляване на платен годишен отпускЗдравейте,

Как се начислява платен годишен отпуск, ако лицето работи с основна заплата 270 лв и ежемесечен бонус 500 лв? На тази длъжност във фирмата е от 7 месеца, има общ трудов стаж 15 години.

Благодаря предварително, приятен ден!Отговори

 • Здравейте, г-жо Ангелова,
  Платеният годишен отпуск не зависи от заплатата, която получава работникът или служителят, а от факта дали има придобит най-малко 8 месеца трудов стаж при постъпване на работа за пръв път по принцип, а не за пръв път при всеки отделен работодател.

  Съгласно чл. 155, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск, като в ал. 4 на същият член, законът казва, че размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни. Ако в Трудовия договор на работника или служителя не е изрично определен друг размер на платения годишен отпуск, то следва да се прилага разпоредбата на чл. 155, ал. 4 от КТ, а именно 20 работни дни.

  Има някои категории работници и служители, които по закон ползват право на удължен платен годишен отпуск. Те са изчерпателно изброени в НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ, Раздел 3.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • Здравейте.
  Моля да отговорите - горния текст означава ли, че лицето ежемесечно получава брутно трудово възнаграждеиие от 770 лв., както и как документално е договорено това ?

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->