Miroslava Todorova Miroslava Todorova Потребител

Осигуровки под реалната заплата - майчинство и болниченЗдравейте,

До преди два дни работех на постоянен ТД и се осигурявах на пълната заплата. Договорът ми беше прекратен по взаимно съгласие, защото си намерих нова работа на която ми обещаха по-висока позиция и заплата. Днес, когато разписвах договора, се оказа, че работодателя ще ме осигурява на 1/3 от договореното възнаграждение. Бях силно афектирана, но в момента нямам друг избор и трябваше да се съглася с условията. При това положение, ако забременея и изляза в болничен, то за следващитя 9 месеца ще се вземе в предвид заплатата по основния ми ТД и внесените върху нея осигуровки. За да получавам по-високо обезщетение мога да се осигурявам по втори ТД.

Въпросът ми е ще получа ли по-висок болничен и майчинство за този период?Отговори

 • Здравейте.
  Работодателят Ви не може да внася осигуровки под минималния осигурителен праг ,определен със Закона за бюджета на РБългария. Ще Ви помоля да коментирате длъжността в ТД, отрасъла на фирмата ,а ако е възможно основната работна заплата.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Съгласно чл. 10 и чл 48а от Кодекса за социално осигуряване за придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане е необходимо да са изпълнени следните условия:

  • към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
  • да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.

  Осигурителният праг представлява сума (осигурителен доход), върху който се начисляват дължимите осигурителни вноски. Това означава, че договореното брутното трудово възнаграждение (договореният размер на основното трудово възнаграждение и допълнителните трудови възнаграждения, ако се дължат такива) може да бъде по-малък от минималния осигурителен праг, но осигурителните вноски в този случай се начисляват върху установения за календарната година размер на минималния осигурителен доход в приложението към Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане съгласно Чл. 49. (1) от Кодекса за Социално Осигуряване се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски.

  Поздрави,

  Денислава Стойкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->