Hristiyana Uglanova Hristiyana Uglanova Потребител

Удръжка от заплатаЗдравейте,

Съпругът ми има дете от първия си брак с полска гражданка. Разведени са и издръжката която трябва да плаща е в размер на 200лв месечно, а заплатата му е 340лв/месец. Възможно ли е да му удържат 90% от заплатата? Има второ дете, нямаме брак.Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно чл. 446, ал. 3 от ГПК присъдената сума за издръжка за текущия месец се удържа изцяло, т.е. за сумата от 200 лева правилата за несеквестируемостта не се прилагат. Ако има задължения за издръжка за минал период или други задължения към други кредитори се прилагат правилата на чл. 446, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, т.е. удържа се една четвърт от горницата над 200 лв., като изчислението се прави на база нетното трудово възнаграждение (след удръжки на данъци и осигуровки).
  Поздрави,
  Нина Стоева
 • Здравейте,

  Според разпоредбите на българското законодателство удръжките от дохода, правени за издръжка, не са ограничени с максимално допустим процент от дохода, който може да се удържа. Тоест присъдената сума за издръжка се удържа изцяло от месечния доход.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 446, ал. 3 от Гражданския процесуален кодекс.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->