Добринка Колева Добринка Колева работник

Трудов Договор - ПрекратяванеЗдравейте,

Моят проблем е следният:на 17.08.2010г. започнах работа като продавач в магазин на изпитателен договор за срок от 6м. в полза на работодателя и срок на предизвестие 3м.Срока изтече отдавна като нито е прекратен нито е подписан нов.На 24.05.2014г. подадох молба за напускане,но работодателят ми заяви че по рано от два месеца няма да ме освободи и тъй като съм била МОЛ имал право да ме задържи от 1до3м.Знам че това е така,но проблема е че аз не съм подписвала нито документи от ревизия,нито съм уведомявана за резултатите от такава,нито съм получила обекта с ревизия и подпис.Ходих в инспекцията по труда ,но от там ми казаха че след като изпитателният ми договор е със срок на предизвестие 3м. то и постоянния бил със същия срок на предизвестие.Моля да ми кажете колко истина има в тези твърдения,на коя дата ми изтича предизвестието и след изтичането му мога ли да не отида на работа дори и работодателя ми да не е съгласен и да не е прекратил договора?Благодаря Ви предварително!


Отговори

 • Здравейте,
  От Инспекцията по Труда са Ви отговорили правилно.
  При положение, че договорът ви е подписан с тримесечно предизвестие след изтичане на изпитателният срок, това предизвестие важи и за двете страни. След като на 24.05.2014 г. сте подали молба за напускане, то трябва да спазите предизвестието от 3 месеца от тази дата.
  Ако едностранно прекратите трудовите правоотношения, като спрете да ходите на работа, работодателят има право да ви уволни дисциплинарно и да търси по съдебен ред обезщетение за неотработеното предизвестие от ваша страна.

  Предизвестието упоменато в трудовият договор няма нищо общо с това дали сте МОЛ или не и отговорностите които би следвало да носите като МОЛ.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Здравейте. И Инспекцията по труда и колегата Байнашев са Ви отговорили правилно. Но винаги има още един вариант. Вие сте продавач в магазин. Моля да ми отговорите:
  1.Какъв режим на работа е записан в трудовия договор ?
  2.Смяната Ви е ли 8 часа или друго?
  3.Имате ли обедна почивка от поне 30 минути?
  4 Работите ли по 40 часа на седмица или друго?
  5.Колко почивни дни в седмицата имате ?
  6.Проверявали ли сте в сайтовете на НАП и НОИ в законния срок ли Ви са превеждани осигуровките-здравни и пенсионни ?
  7.Работите ли след 22 часа и получавате ли доплащания за нощен труд ?
  Има и още въпроси, отговорите на които може да са във Ваша полза !

  kazimirc4
 • Здравейте.
  Прекратен ТД по чл.326 ал.2 във връзка с чл.328, ал.1 т.2.
  Служителката има отработен 1 ден за м.04.ТД е прекратен след иизтичане срока на отправено предизвестие от работодателя. - 01.05.
  по време на предизвестието има отработен 1 ден, ползва платен отпуск остатк от 2013 г и полагащ се платен отпуск за 2014. след което ползва неплатен отпуск т.е до изтичане на срока на предизвестието. При подаване документи в НОИ за регистрация ,като безработна , НОИ изисква дакомунт удостоверяващ изплатено обезщетение . Въпросът ми е : След като няма отработен пълен месец, обезщетението как се определя на база по-предходен месец ?
  -Какъв документ да се издаде за пред НОИ?
  - В отделна ведомост ли се начислява обезщетението
  - С какъв код да подам Д1 ?
  разчитам на компетентната Ви помощ.
  С уважение Виолета Гиздова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->