Милена Маринова Милена Маринова счетоводител

Фирма на чужденецЗдравейте, предварително ви благодаря за отзивчивостта на зададените от мен въпроси.

Чужденец (холандец), който се занимава с изработка на сайтове има намерение да живее в България и по този повод желае да си открие фирма тук. Лицето няма да наема работници.

Дали е най-удачно да учреди ЕООД? Как стои въпроса с осигуряването му? Как стои въпроса с данъците, които трябва да плаща?Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно Закона за влизането, пребиваването и напускането на РБ на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, както и съгласно Директива 38/2004 на Съвета, гражданин на ЕС може да пребивава продължително на територията на България (до 5 години), ако са налице някое от следните условия:
  1. работник е или е самостоятелно заето лице в Република България;
  2. притежава здравна осигуровка и необходимите финансови средства за покриване на разходите по пребиваването си и тези на членовете на семейството му, без да са в тежест на системата за социално подпомагане;
  3. записан е в учебно заведение за обучение, включително и професионално обучение, и отговаря на условията по т. 2.
  Данъците и осигуровките са същите, както за българските граждани. Данъкът върху доходите е 10%, а осигуровките се изчисляват по различен начин в зависимост от това дали желае да се осигурява като управител на ЕООД (чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО) или като съдружник в ЕООД (чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО).
  Поздрави,
  Йордан Костов

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->