desislava vasileva desislava vasileva Потребител

Изплащане на платен отпуск при напусканеЗдравейте!

Работя в фирма от май 2005 година. През 2010 година излязох в отпуск по майчинство до февруари 2012г., веднага след това бях в болничен и през юни 2012 година отново излязох в отпуск по майчинство за втори път. На 27.06.2014 г. ми изтича отпуска за отглеждане на дете до две години и ще трябва да напусна. Предполагам че ще бъде по взаимно съгласие с работодателя. За тези години имам натрупан платен отпуск около 80 дена.

Имам ли право да ми бъде изплатен този отпуск при на пускане и ако имам, и работодателя ми откаже да го изплати ,как мога да си потърся правата и да бъде изплатен този отпуск?Отговори

 • Здравейте. Имате право на обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ - за неползван размер на платения отпуск. Поискайте го писмено от Работодателя ! Ако не го получите - обърнете се към Инспекция по труда по месторабота.

  kazimirc4
 • Много благодаря за отговора!Имам още един въпрос:Писменото искане трябва да го подам с молбата за напускане ли?И има ли вероятност да ми направи проблем с напускането?
 • Здравейте. Прекратяването на ТД ще стане със заповед. Част от нейното съдържание са и полагащите се обезщетения !Посочени са като дни за обезщетяване по чл.224,ал.1 от КТ.
  Ще Ви посъветвам следното: Напишете предварително писмено искане за дължими обезщетения на горното основание. Ако при връчване на заповедта за прекратяване на ТД те не присъстват в заповедта,заведете във входящата кореспондения искането си, а ако Ви откажат - не подписвайте заповедта на това основание. И бъдете настойчива. Това са Вашите интереси. Успех.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Съгласно член 224, ал.1 от Кодекса на труда имате право при прекратяване на трудовото правоотношение на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.

  За годините от 2010г. до 2013г. работодателят трябва да ви изплати обезщетение в размер на полагащите се дни платен годишен отпуск плюс полагащите се дни пропорционално на времето , което се признава за стаж за 2014г към датата на заповедта за напускане. Подайте си молба до работодателя да ви изплати неизползвания платен годишен отпуск.

  Ако в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение не са вписани тези дни, както и сумата , която трябва да бъде изплатена, не подписвайте заповедта за прекратяване.


  Поздрави,

  Денислава Стойкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->