ПЕНКА ДОНЧОВСКА ПЕНКА ДОНЧОВСКА СЧЕТОВОДИТЕЛ

Работа по графикЗдравейте!

В дружеството има 4-ма инкасатора, но само двама от тях работят по график. Работният им ден е редовен по осем часа / от 8 до 17ч/ и са на пет дневна работна седмица. Всеки месец се съставя график, в който се посочва кой кога ще почива и работи, като се ползват по два последователни работни дни и единият винаги е събота или неделя. Винаги се събират на всеки толкова работни дни, колкото са работните дни в месеца. Проблемът при тях е , че договорите им са сключени като на другите инкасатори и никъде не се посочено в тях , че работят по график. Във Форма 76, която се съставя всеки месец за тях се посочва че и те почиват в събота и неделя, "за да няма проблем със данните за Статистиката" както казва колежката от ТРЗ. Но възниква проблема със заплащането на работата им в празничните дни / както се пада по график/. Въпросът ми е как трябва да се променят трудовите им договори, правилата за работна заплата и други , така , че да се вижда , че те работя в празнични дни и да няма проблем с начисляването на двойна надница тогава. В КТ и в някои специализирани издания и сайтове намирам само графици за 12 часови смени, за нощен труд и за сумарно измисляване на часовете за работно време, а нашият случай не е такъв. Надявам се да ми отговорите своевременно и дано съм била изчерпателна и точна във въпросите си !

Предварително благодаря!


Отговори

 • Здравейте. След като въпросните инкасатори работят по график - така и запишете в допълнителните споразумения, с който ще измените договорения режим на работа. И във ф.76 и при формирането на РЗ всичко ще е на 100 %. Прегледайтe също случаите при наличие на болнични в събота и неделя!Те са частен случай !
  kazimirc4
 • Здравейте,

  Моето мнение е, че по-правилния начин за отчитане на времето за тези двама души е сумирано изчисляване на работното време (СИРВ). Смятам така тъй като сте посочила, че те имат два последователни почивни дни, но не винаги единия от тях е в неделя. При СИРВ графиците задължително се изготвят предварително а отпуските и болничните се отчитат по часове според смените, които лицето е трябвало да изработи по график.
  По отношение на договорите - не смятам, че е задължително да се упоменава, че служителите ще работят по график. Това може да стане със заповед на работодателя, в която той определя работни места, длъжности или списък със служители, които ще извършват работа по график. Това е така, тъй като работодателя най-добре разбира работния процес и само той е компетентен при разпределяне на работното време и организацията на работния процес.
  Що се отнася до заплащането за работа по време на официалните празници съм на мнение, че няма пречка допълнително възнаграждение за работа на празник да се начислява дори когато за служителите не се прилага СИРВ. Това е така тъй като, както вече казах работодателя е този, който определя организацията на работния процес. Например - в случай, че предприятието работи предимно с чуждестранни клиенти, чиито празници не съвпадат с нашите, е нормално работодателя да реорганизира работния процес така, че да отговори на изискванията на своите клиенти. Отново напомням, че това е субективно право на работодателя дадено му от трудовия закон. Друг пример е отчитането на уреди по домовете, каквато вероятно е дейността на вашите служители. Не винаги работата може да се организира така, че лицата да работят в редовното работно време - причината за това е ограничения достъп до домовете на хората, които са на работа по същото време.

  Моят съвет е да изготвите заповед за определяне на лицата, които ще работят по график. Във форма 76 отчитате точно работните дни така, както са били по график. В случай, че общия брой работни дни отговаря на работните дни в месеца няма да имате проблем с отчитането на работното време. При коректно отчитане на работното време по форма 76 няма да има проблем да начислявате и допълнително възнаграждение за работа на празник.
  Следва да имате предвид обаче, че при работа на график е задължително прилагането на СИРВ по отношение на отпуски и болнични. Те се отчитат по часове така, както се е падало на лицето да работи по график.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->