Мая Халачева Мая Халачева Потребител

Относно запор на пенсияЗдравейте,

Пенсията ми е 398 лв. Имам заем към банка, който изплащам в размер 95 лв всеки месец за срок до 2017 г. Наложен ми е запор по изпълнителен лист за дълг към топлофикация. В какъв размер може да бъде този запор и каква част от пенсията ми не може да ми бъде отнета?

Благодаря предварително


Отговори

 • Здравейте,
  На основание чл. 446, ал. 1, т. 2 от ГПК удръжката от пенсията Ви следва да бъде 1/3, т.е. 132.67 лв.
  Останалата част (265.33 лв.) е несеквестируема и не може да бъде запорирана.
  Кредитът Ви към банката обаче няма значение в случая. Удръжката по кредита ще бъде върху остатъка от 265.33 лв., т.е. след тази удръжка ще получавате чисто 170.33 лв.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Благодаря зя изчерпателния отговор!
 • Имам и още един въпрос. Ако по тази сметка се получат други суми извън пенсията, те подлежат ли на запориране? благодаря
 • Здравейте,
  Зависи от характера на тези други суми, които постъпват по банковата Ви сметка.
  Ако са от пенсия, трудово възнаграждение, обезщетение за безработица, социални помощи, издръжка - те не подлежат на запориране.
  Ако са от друг характер, върху тях може да се налага запор и същите са секвестируеми.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте г-н.Костов.Имам питане.Майка ми взима пенсия-310,47 ст. На-6.06.2014г.отива на банкомат и прави справка има в картата-310,47ст.но не може да ги тегли.Има запор от-3 институции как може да си получи пенсията.Може ли да и са одържат сума върху -310,47ст. пенсия.Благодаря предварително за отговора.
 • Здравейте,

  Пенсията на майка ми е 380лв. Има наложена възбрана на нейната идеална част от топлофикация. В какъв размер може да бъде този запор и каква част от пенсията и не може да бъде отнета?

  Благодаря предварително
 • Здравейте, г-жо Милушева,
  Частта от пенсията на майка Ви, която може да се удържа от НОИ, е 1/3, т.е. 127 лв. Останалата част от пенсията й (253 лв.) не подлежи на запориране.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте, ЧСИ е наложил запор на пенсия която е 196 лева. Може ли да се наложи запор на такава пенсия и на каква част от нея
 • Здравейте,
  Съгласно публикуваното в петък Тълкувателно решение на ВКС това е незаконосъобразно:
  http://www.vks.bg/Dela/2013-02-%D0%9E%D0%A1%D0%93%D0%A2%D0%9A-%D0%A2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%20%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.pdf
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте! Пенсията ми е 700 лв. Като от нея изплащам заеми към три банки. Преди години бях гарант на колега от градският транспорт, което се обеси. Започнаха да ми удържат на мен и на другият гарант. Споразумяхме се със съпругата му тя да поеме заема. Години не бяха ме търсили. Но сега се оказа, че колегата не работи и е заминал в чужбина. Съпругата на обесеният е спряла от много време да внася по заема и банката иска да ми сложи запор. От пенсията ми остават 350. Но от тези пари аз трябва да си плащам комуналните сметки, лекарствата и храната. Въпросът ми към вас е, дали щом тавана на бедността е 321 лв. и че аз погасявам заеми, дали банката може да ми наложи запор.
 • Здравейте! Искам да попитам как стои въпросът със запор към пенсия, която е от чужбина. Става въпрос, че мъжът ми има социална пенсия от държавата от България. И отделно пенсия доживотна, която се явява като репарации за репресирани през втората световна война от Германия.
  Едната е в размер на 125лв социалната и другата от чужбина е около 800 лв.
  Въпросът ми е имат ли право да запорират пенсията от чужбина в каква част и как се доказва, че е пенсия? А не друг доход. Ако вече е запорирана това пред кого се доказва?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->