Мария Тасева-Димитрова Мария Тасева-Димитрова продавач-консултант

Заплати и осигуровкиЗдравейте,

Интересувам се от това дали през 2013г., или назад във времето е имало удръжки за Данък общ доход на работник или служител? От тази година ли е въведено, защото не си спомням да съм виждала данни във информацията за осигуровките си?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбирам, Ви интересува авансовото удържане на данък от трудови правоотношения.
  Това е регламентирано в чл. 42, ал. 1 от ЗДДФЛ, където се казва, че авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа.

  Работодателят трябва да удържи от възнаграждението на служителя сумата на дължимия авансов данък и да го преведе в бюджета до 25-то число на месеца следващ месеца на изплащане на възнаграждението.
  На годишна база работодателят прави преизчисляване на задължението за ДОД на служителите си в срок до 31 януари на следващата година. Ако има ДОД за довнасяне, той трябва да се внесе до 25-ти февруари.

  Лицата, работещи само по трудови правоотношения, не са длъжни да подават годишна данъчна декларация, ако към 31 декември работят и работодателят е извършил годишното преизчисляване, както и ако не работят или не им е било направено годишно преизчисляване на ДОД, но годишният дължим ДОД е равен на авансово удържания и не ползват никакви данъчни облекчения.

  Гореописаният начин на удръжка на ДОД е бил в сила и през 2013 г.

  За повече информация по казуса вижте: Чл. 49, ал. 5 и ал. 6 от ЗДДФЛ; чл. 65. Ал. 11;

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->