Мирела Николова Мирела Николова Потребител

Изплащане на неползван отпуск при частично изпълнение на предизвестие за напусканеНапускам настоящата си работа, като мога да работя две седмици от предизвестието си. Знам, че работотодателят ми може да удържи наказателна сума за тези две седмици на базата на брутното ми възнаграждение за предходния месец.

Имам ли право да изисквам изплащане на неползван отпуск в такъв случай? Имам 1 година трудов стаж в тази фирма.Отговори

 • Да, имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. Това, че при напускане не изпълнявате задължението си за изработка на предизвестие, не ви лишава от правото на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. Имате право на толкова дни платен годишен отпуск пропорционално на времето отработено във фирмата.
 • Нека споделя как се развиха нещата. Днес шефката се свърза с мен и ме повика в офиса. Не знам от кое бях по-шокирана, дали от това, че ми каза как нямам право да взема никакви пари или от това, че ми каза, че моето мнение няма никакво значение и трябва да се прегледам ( все пак хората, които държат на правата си в тази държава имат нужда от преглед). Тя ми каза, че има пълното право да ме държи един месец, колкото е предизвестието, аз пък и казах, че съм се запознала със закона, което тя прие с присмех и като нещо много наивно от моя страна. Каза ми, че нямам право дори на изработените си пари преди подаването на предизвестието. Тъй като доста държеше да ме изкара некоректен служител, аз и обясних, че ако съм искала да бъда некоректна най- малкото щях да изляза болничен. Моята шефка ( бивша съвсем скоро) обаче е всемогъща и ми обясни, че тя могла да докаже истинността на болничния. Това колко некоректно отношение получавам дори не знам дали да го коментирам. За моя шеф и за много останали в България има различни закони и такива като мен, които смеят да си търсят правата са пълни идиоти в техните очи. Не знам дали има смисъл да се обръщам към някоя институция, тъй като моята шефка със сигурност знае как да спечели съдействието на съответните органи в подобна ситуация. Аз няма да получа парите за своя труд, но на всичко отгоре получих едно ужасно отношение и обиди.
 • Здравейте.
  Не съм психолог, но от това което Вие пишете, "шефката"?трябва да се прегледа при психиатър! Ще си позволя да направя малък разбор на диалога, както го предавате :
  1.Колкото и да сте скептична, Вашето мнение и права са равнопоставени с тази на работодателя.
  2.Може да отработите предизвестието си, а може и не, но дължите 1 брутно трудово възнаграждение за това !
  3.Наличието на предизвестие няма никъква връзка с изработеното възнаграждение и "шефката" не е лицето, което е в правото да се произнася по въпроса.
  4.За да сте некоректен служител се иска то да е отразено в досието Ви писмено,като нарушения и мотивирано според КТ.Сигурен съм, че такова няма !
  5.Иска или не, задължение на работодателя е да заплати обезщетение за неползван платен годишен отпуск по смисъла на чл.224,ал.1 от КТ.
  6.По въпроса за болничния лист най-малкото е смешно и неграмотно работодател да се произнася по неговата истинност, защото само НОИ има това правомощие .
  6.Неизплащането в срок на трудово възнаграждение, на полагаемо обезщетение, както и неизпълнение на предписание да бъдат те изплатени/в смисъл на разпореждане/ от Инспекцията е нарушение по смисъла на чл.чл.414 и 415 от КТ и носи съответно от 1500 до 15000 лв.глоба !
  7.Ако разполагате със средства/но и с хъс за противодействие/ крайно средство е съдебен иск. Няма да е трудно да бъде спечелен, ако работодателят запази тези свои "разбирания" за правомощията си.
  Искрено съжалявам, че не мога да поема казуса Ви, защото резултатите ще са много любопитни. Но ако искате съдействие, ще ВИ го окажа - kazimirc4@abv.bg

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->