Радостина Асенова Радостина Асенова Потребител

Задължения на наследнициЗдравейте,

Баща ми е починал преди 6 години и 3 месеца. Миналата седмица пристига вкъщи писмо за данъчни задължения на МПС, което не беше бракувано, след което ние с майка ми отидохме в КАТ и го бракувахме и занесохме в данъчна служба. Данъците са от 1998 година, като баща ми е починал 2008 година. За целия този период до сега такъв вид писмо не е пристигало. В данъчно ни казаха да си подадем молба за преустанвяване на данъците.

Единият ми въпрос е дали изобщо тези данъци трябва да ги плащаме или са с изтекла давност?

Другият ми въпрос е - когато отидохме в данъчна служба на баща ми излезе, че има и задължения свързани с глоба, не ми казаха каква, но е на стйнос около 1000лв. Тази глоба трябва ли наследниците да я плащат или и тя е с изтекла давност, тъй като до сега не е получено писмо за нея?Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно чл. 171, ал. 1 от ДОПК публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение. Давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение (чл. 172, ал. 2 от ДОПК).
  Поради това всички задължения за глоби и данъци, възникнали преди 01.01.2009 г., за които не са предприемани действия по принудително събиране (запори, възбрани, опис и публична продан на имущество), са погасени по давност.
  Давността не се прилага служебно, следва да подадете възражение за изтекла давност в данъчната служба към общината, където е регистрирано МПС, както и в данъчната служба, където са Ви казали за глобата на стойност 1000 лв. /не пишете за какво е тази глоба и коя е данъчната служба/. Тъй като баща Ви е починал през 2008 г., глобата със сигурност е от преди 01.01.2009 г.
  Към възражението представете и удостоверение за наследници.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Много ви благодаря
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->