L M L M Потребител

Облагане на пенсионно осигуряване от САЩЗдравейте,

Имам пенсионно осигуряване от САЩ, което се наложи да изтегля по-рано, преди да достигна пенсионна възраст и да започна да получавам месечни плащания. Изтеглена е цялата сума на пенсионното осигуряване (lump sum distribution). Първоначално американците искаха да ми вземат 30% данък, което е стандартна процедура за повечето чужденци. На по-късен етап ме накараха да попълня нова данъчна форма, в която се казва, че не дължа данъци в САЩ, тъй като не съм американски жител и според спогодбата между САЩ и България за избягване на двойното данъчно облагане, не дължа никакви данъци в САЩ.

Какви данъци дължа в България и трябва ли да подготвя някакви специални документи?

Предварително благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  Доходът от пенсионно осигуряване, който е получен преди придобиване на право на пенсия, е облагаем по реда на българското законодателство, тъй като не е изрично посочен като необлагаем. Облага се брутната сума на получения доход, като ставката е стандартната за страната – 10%. Декларира се с Годишната данъчна декларация, която се подава до 30-ти април на годината, следваща годината на получаване на дохода. Същият е и срокът за внасяне на данъка.

  Според Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ този доход се облага само в държавата, на която получателят му е местно лице.

  За доказване на дохода е необходимо да представите копие от извлечение от пенсионно-осигурителното (застрахователното) дружество, което Ви го е изплатило, както и копие на данъчната форма, подадена в САЩ, от която е видно, че доходът не е обложен с данък там

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 12, ал. 1, чл. 13, чл. 35, т. 6 и чл. 50, ал. 1, т. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и в чл. 17 на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
  • 02 Jun 2014 18:02
  • L M (Потребител)
  • 0
  Здравейте г-н Баталов,

  Изключително много благодаря за много професионалния и изчерпателен отговор. Сега се чувствам доста по-спокойна и благодарна, че има такива хора като Вас.

  Признавам, че все още не съм прочела препоръчаните членове и алинеи поради липса на време, но това ще стане при първа възможност. Единствено съм запозната с чл. 17 на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ, тъй като трябваше да я цитирам когато попълвах американската данъчна форма. При последната ми кореспонденция със САЩ и получаване на чека, имам референеция, че трябва да пусна данъчна форма 1099R в САЩ (форма за доходи от пенсии), Но мисля, че американците грешат и автоматично са прибавили този текст в писмото, тъй като 99% от клиентите им плащат данъци в САЩ. Всъщност надявам се да грешат, защото иначе пак ще си имам неприятности. Първоначалната обработка на документи ми отне цяла вечност именно зардиобъркването с колко данъци да ме облагат и къде.

  Дано да не прозвуча нахално и естествено отварям скоба, че ако въпроса който задавам има отговор в препоръчаните от вас членове и алинеи, не губете време да ми отговаряте, но когато пускам данъчна форма в България (другата година през април), как се изчислява данъка, който дължа. Тъй като дохода е в долари, въпросните 10% се изчисляват по курса на долара за деня или трябва да си платя данъците в долари. Знам че въпроса ми звучи глупаво, но не съм се занимавала с данъци в България от много години и признавам, че съм изключително невежа в това отношение.

  Още веднъж много Ви благодаря за дадената информация, изключително полезна и много изчерпателна.

  Желая Ви всичко добро и успех във всичко.
 • Извинявайте, но как така да е дължим данък?
  Ако отворите сайта на Министерството на финансите, "Данъци върху доходите на физическите лица", всред НЕПОДЛЕЖАЩИТЕ НА ДАНЪК ясно е написано: "•доходите от задължително осигуряване в България или в чужбина".
  Пенсията от САЩ е точно такъв доход - от задължителното осигуряване.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->