Фани Тодорова Фани Тодорова счетоводител

Едностранна промяна от страна на работодателяЗдравейте,

Имам служител, който от известно време пренебрегва служебните си задължения. Проведен бе разговор с него, но нещата не се промениха.

Понеже Кодекса на труда не позволява да го съкратим без да му платим няколко обезщетения, искам да Ви попитам има ли начин едностранно да му понижим длъжността, работното време и възнаграждението?

Предварително Ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда едностранното изменение на условията по трудовия договор е недопустимо.

  За сметка на това има възможност за прекратяване на договора на работника или служителя при липса на качества за ефективно изпълнение на работата, при което на служителя ще се дължи само обезщетението за неизползван платен годишен отпуск. Основанията за такова прекратяване следва да бъдат документирани и потвърдени писмено от твърденията на други служители на дружеството, за да не бъдете уязвими при евентуален съдебен спор.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 118, чл. 222, ал. 1 и чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте.
  Ако се анализира изразът "пренебрегване на служебни задължения" това означава:
  1.Отказ от изпълнение на законните разпореждания на ръководителя !
  2.Неуплътнение на работното време!
  3.Възможност за нанасяне материални щети на фирмата!
  4.Неизпълнение на задълженията, възложени с длъжностната характеристика!
  Всичко това се документира! Сформира се комисия, която да оцени обективно качествата на лицето и възможността същото да изпълнява трудовите си задължения. Ако са налице достатъчно доказателства, се пристъпва към дисциплинарно уволнение/ не и преди да са наложени минимум 2 наказания от по-лека ктегория/. Тази стъпка може да бъде заменена от уволнение по взаимно съгласие.
  kazimirc4
 • Благодаря Ви, за изчерпателните отговори.

  Желая Ви спорна седмица :-)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->