Ирена  Димитрова Ирена Димитрова Потребител

Изплащане на осигуровки за минал периодЗдравейте!

В периода 1993 -1994 работех за един вестник и наскоро разбрах, че не са ми били внасяни осигуровки. Има ли някакъв начин да бъдат заплатени осигуровките за онзи период днес (от мен или от бившия ми работодател), защото трудовият стаж ми трябва?

Благодаря предварително за отговора!Отговори

  • Ако вие сте работили на трудов договор и работодателя не е плащал осигурителни вноски, то вие няма да загубите трудовия си стаж. Задължението за плащане на осигурителни вноски е на вашия работодател, а не е ваше и държавната администрация ще търси плащане от работодателя ви, а не от вас. Вие не може да загубите трудовия си стаж, затова, че работодателя не е плащал осигуровките. Вие дори и да искате нямате право и възможност да заплатите вашите осигурителни вноски от ваше име, при положение, че това не е ваше задължение. Това на практика няма как да се случи.
    Работодателят има задължение при прекратяване на трудов договор да оформи трудовата книжка на работника и да издаде необходимите УП-та. Ако когато сте напускали той не е изпълнил това свое задължение, можете сега да поискате от него да го направи. Попълнената трудова книжка и издадените УП-та са документите, които доказват вашия трудов стаж, а не плащането или неплащането на осигурителни вноски.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->