Веселина Славкова-Пашова Веселина Славкова-Пашова Потребител

ДДС облагане на комисионна от трета странаЗдравейте!

Имам питане относно издаване на фактура към фирма от Турция, която ни дължи комисионна за посредничество в продажба. И двете фирми са данъчно задължени лица. Продажбата е осъществена на територията на България.

Колебая се какъв точно режим на ДДС трябва да се приложи. Според това, което прочетох, мисля че трябва да се начисли ДДС 20%. Но не съм сигурна дали не трябва и да се изпише основанието за начисляването на фактурата.

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  За да се определи коректното ДДС-третиране ще следва да се определи мястото на изпълнение на доставката.

  Мястото на изпълнение при доставка на услуга, по която получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност или във Вашия казус това е третата страна. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя, но и в този случай отново говорим за получателя. И тъй като Вие класифицирате получателя по тази услуга като фирма, то ще следва той да е данъчно задължено лице, но съветът ми е да изискате от него справка от регистър, с която той да удостовери, че в действителност е данъчно задължено лице. Повечето страни имат търговски регистри и според мен не би било толкова трудно и в същото време това е застраховка за Вас и Вие по всяко едно време ще можете да докажете, че получателят е данъчно задължено лице.

  Така зададен въпросът и съгласно нормативната уредба Вие бихте могли да се позовете на чл. 21 ал. 2 от ЗДДС и да приложите нулева ДДС ставка.

  Използвана нормативна уредба за отговор на този въпрос - чл. 21 от ЗДДС.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->