Ангелина Генина Ангелина Генина Потребител

ДДС на услуга от трета странаЗдравейте,

Получих фактура за комисионно от фирма от Македония, във връзка с намиране на клиент. За получената фактура трябва ли да издам протокол по чл.117 и с каква ставка 20% или 0%? Поръчката за клиента ще бъде готова през м.юли и тогава ще правим износ? Фирмата ни е регистрирана по ДДС.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  При получаване на услуга, извършена от чуждестранно дружество, което не е регистрирано за целите на ЗДДС в България, следва да издадете протокол по чл. 117 от Закона за ДДС в 15-дневен срок от датата на фактурата и да го включите в Дневника си за продажбите за месеца, в който е издаден и в Дневника за покупките в този или в един от следващите 12 месеца.

  Услугата, която сте получили е облагаема със ставка 20%, поради което и в протокола следва да бъде записана тази ставка.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 82, ал. 2 и чл. 117, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 от Закона за ДДС.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Много благодаря за отговора. Много ми помогнахте. Така съм направила, но вашето мнение беше важно за мен.
  • 06 Dec 2017 11:49
  • Е (Потребител)
  • 0
  Какво се случва, когато и фирмата доставчик и услугата е извършена в трета страна?
 • Здравейте !

  Ако услугата, която получавате е съгласно чл.21, ал.1 и 2 от ЗДДС, то за място на изпълнение на доставката се счита територията на България, поради което следва да издадете протокол по чл. 117 от Закона за ДДС в 15-дневен срок от датата на фактурата и да го включите в Дневника си за продажбите за месеца, в който е издаден и в Дневника за покупките в този или в един от следващите 12 месеца.

  Услугата, която сте получили е облагаема със ставка 20%, поради което и в протокола следва да бъде записана тази ставка.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->