Bogdanka Petrova Bogdanka Petrova Потребител

Срок за регистриране в Бюрото по труда след прекратяване на договорЗдравейте!

На 30.04.2014 подписах заповедта за съкращение. По закон трябва да се регистрирам в 7-дневен срок в Бюрото по труда.

Понеже от 01.05 до 06.05.са почивни дни, докога ми е срока? Ако не се регистрирам в рамките на този срок, губя ли си правата на борсата?Отговори

 • Здравейте,

  Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата. Също така, за да се възползвате от правото на това обезщетение, то е необходимо да се регистрирате като безработно лице в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата, а не както Вие сте посочила Инспекция по труда. И срокът е в работни дни, тъй като от 01.05.2014 до 06.05.2014 са почивни, то този период няма да има отношение.

  В тази връзка закъсненията биха се отразили в намаление или както следва:

  1. Ако заявлението е подадено след изтичане на тримесечния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на заявлението за определения период, намален със закъснението.

  2. Ако заявлението е подадено в тримесечен срок, а регистрацията на лицето като безработно в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на 7-дневния срок от прекратяване на осигуряването, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения период, намален със закъснението.

  Приложимата нормативна уредба, засягаща Вашия казус се съдържа в чл. 54а, ал. 4, ал. 5 и ал. 6 КСО

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->