IVAN IVANOV IVAN IVANOV rabotnik

Признаване на клас квалификацияИмам 28 г. трудов стаж. В момента работя на длъжност механик промишлено оборудване. На тази длъжност и в тази фирма съм от две години. Преди това съм работил като майстор производство на млечни продукти в друга фирма. Настоящия работодател ми заплаща клас за годините само като механик защото има разлика в двете длъжности според националния класификатор на професиите. Имам ли право да искам от работодателя си да ми признае годините за клас преди влизането в сила от 01.07.2007г. класификация на професиите?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят е задължен по закон да изплаща допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит само за времето, през което сте работили в неговото предприятие (независимо от длъжността) и за трудовия Ви стаж на същата или сходна длъжност в други предприятия.

  Тънкият момент се появява при дефинирането на условията за определяне на това кои длъжности са сходни. Обикновено се определят с вътрешните правила за работната заплата в предприятието или с колективен трудов договор.

  Като заключение ще отбележа, че след като Вашият работодател е определил предварително с вътрешни правила кои длъжности са сходни и ако Вашата предходна не попада в този обхват, то не следва Вие да имате някакви допълнителни претенции.

  Приложимата нормативна уредба, засягаща Вашия казус се съдържа в чл. 12 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->