borislava chimeva borislava chimeva Потребител

Прекратяване на трудов договор след майчинствоЗдравейте,

Казвам се Борислава Чимева и бих искала да Ви задам един въпрос и искрено се надявам да получа отговор.

На 19.05.2014 г.изтича майчинството ми и по закон работодателят е длъжен да ме върне на работа и няма право да прекрати трудовия ми договор до навършване на тригодишна възраст на детето според КТ.Истината е , че работодателят ми не желае да ме върне на работа,а да бъде прекратен трудовия ми

договор.Интересува ме по кои член от КТ е по-добре да се прекрати трудовото правоотношение така , 4е да получавам максимално обещетение за по дълъг период от време?

До момента имам общ трудов стаж 22 години , а договорът ми във въпросната фирма е безсрочен.

Предварително Ви благодаря за отговора !!!


Отговори

 • Ако трудовия договор е прекратен на основание чл.328, ал.1, т.1, т.2, т.3, т.5, т.6, т.11 и т.12, то тогава ще имате право на обезщетение от Бюрото по труда в зависимост от трудовия ви стаж. Но вие имате 22 години трудов стаж, което означава, че вие ще имате право на 11 месеца обезщетение.
 • Здравейте г-жо Петрова,
  Днес говорих със счетоводителката на фирмата и тя ме увери,че по чл.328,които ми препоръчахте да бъде прекратен договора,работодателят ми нямал право,само ако не обяви фалит.Извинявайте,че Ви претеснявам отново,но бихте ли
  ми препоръчали някои друг чл.от КТ така ,че отново да се регистрирам в Бюрото по труда и отново да получавам обещетение за същия период (11 мес.)


  С Уважение: Б.Чимева
 • Няма други членове от Кодекса на труда, според които да имате право на 11 месеца обезщетение от Бюрото по труда. Действително чл.328, ал.1, т.1 и 2 се отнасят за случаи когато фирмата е фалирала или е в много затруднено положение. В останалите точки от чл.328, ал.1. има и други възможности.
 • Здравейте! Имах същия случай, при който фирмата не искаше майката да се върне на работа. След много преговори писахме до Инспекцията по труда, която не ни разреши да освободим майката. Най-накрая я освободихме по чл.331 от КТ - с обезщетение четири заплати и отиване и регистриране в Бюрото по труда.
  Моя съвет е - не се съгласявайте да, Ви , освободят по друг начин! Закона, Ви пази!!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->