Gergana Ivanova Gergana Ivanova Потребител

Постоянен договор по чл. 67 и бременностЗдравейте.

Разбрах, че съм бременна, а съм на работа от един месец. Трудовият ми договор е постоянен по чл. 67 в полза на работодателя. Защитена ли съм ако изляза в болничен за тежка бременност, при която ще съм настанена в болница за няколко дни? Или имат право да ме уволнят и в този случай? Какви варианти имам в моя случай?Отговори

 • Здравейте.Моля, отговорете-имате постоянен ТД със срок за изпитване ?Ако е така -работодателят може да го прекрати по всяко време, без да се мотивира правно, на основание чл.71 от КТ.
  Ако имаме класически безсрочен ТД -според Закрила при уволнение
  Чл. 333...
  (5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
  Това означава ограничена защита при участието на Инспекцията по труда.

  kazimirc4
 • Здравейте!

  Във Вашият случай, е важно дали съгласно сключения трудов договор имата уговорен срок на изпитване и съответно в чия полза е уговорен.
  В случай че не е изрично описан в чия полза е срока на изпитване, се приема че е
  в полза на двете страни.
  Ако извитването е в полза на работодателя, той може да прекрати трудовото Ви правоотношение и без предизвстие.
  В случай, че сключения трудов договор е безсрочен, попадате под разпоредбите на чл.333 - закрила от уволнение. В този случай уволнението е само след разрешение на Инспекцията по труда.

  Поздрави,
  Хубевина Илиева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->