Пенка Иванова Пенка Иванова Зп Потребител

При двама работодатели как се представя болничен и кога се изплащаЗдравейте,

Работя на две места, предстои ми да изляза в по-дълъг болничен за операция. Единият работодател е в София, другият в провинцията.

И двамата работодатели ли трябва да представят болничен пред НОИ, или е достатъчно да е само единият?

Скоро научих, че работодаделят от провинцията е проблемен и от към осигуровки. Заявява ги, но не ги е внасял. Обясниха ми че било проблем само за заем, но не съм сигурна. Притеснява ме че и същият работодател ще прави проблеми с представянето на болничните в срок.Отговори

  • Когато работите на две места трябва да вземете два болнични листа и да ги представите на двете места, където имате трудов договор. Всеки един от двамата работодатели трябва да представи болничния лист в НОИ. Работодателят е длъжен до 15-то число на следващия календарен месец да представи болничния лист в НОИ. Ако работодателя не е изпълнил задълженията си и не е внасял дължимите осигуровки, това няма да ви лиши от правото да получите обезщетение за периода на болничния лист. Вие не може да бъдете лишени от осигурителни права, ако вашият работодател не е изпълнил задълженията си към бюджета.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->