лили василева лили василева счетоводител

Декларация по чл.55ЕООД притежава апарт-хотел, където част от апартаментите сме продали на чуждестранни лица. Те не са постоянно в БГ и затова сключваме договор за управление на имотите и ги отдаваме за турист. услуги. После делим. Но тяхната сума-приход ни ставя ясна в края на декември, даже и в януари на новата година, но аз ги начислявам за 2013, като си направим съответната рекапитулация, и сега февруари 2014 им плащаме тези суми.

Кога трябва да подам декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал. 1 от ЗКПО - за тимесечието на изплащането на дохода, или за тримесечието на изплащането на данъка?Отговори

  • Здравейте,
    Вие като юридическо лице доколкото разбирам от фактическата обосновка не притежавате апартаментите. В такъв случай вашият доход е от комисионна, а не от отдаване под наем. Приходът от наем би следвало да е на чуждестранното физическо лице притежаващо апартаментите. Съгласно чл. 67 от ЗДДФЛ чуждестранното физическо лице е длъжно до края ма месеца следващ тримесечието на придобиване на дохода да плати авансово данък и да подаде декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. Понеже това чуждестранно физическо лице предполагаме няма постоянен адрес в България, то трябва да подаде декларацията към ТД на НАП на пълномощника и там да плати полагащият се данък.
    Поздрави,
    Васил Байнашев


  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->