Anna Zhivkova Anna Zhivkova Потребител

Откраднат ДМА на лизингЗдравейте!

Автомобил 6+1 на лизинг беше откраднат. Нашето дружество е ползвало данъчен кредит. Трябва ли да изчакаме застрахователя да изплати обезщетението на лизинговата компания и след това ние да си направим корекция на ползвания данъчен кредит с протокол?Възможно ли е да очакваме кредитно известие от лизингодателя и по този начин да не се налага ние да направим корекцията?

Благодаря много!


Отговори

 • Здравейте,
  има значение дали финансовия лизинг е с опция за придобиване или е категорично посочено, че собствеността ще се прехвърли в края на лизинговия договор.
  Ако договорът е с опция за придобиване, в този случай вие сте получавали фактури за месечните вноски и в тях е начислявано ДДС ежемесечно. В този случай корекция ще се прави, но от лизингодателят, а не от вас.
  Ако договорът е посочено без условие, че собствеността ще се прехвърли, в този случай в началото на договора е начислен ДДС в пълния му размер. Това ще означава, че корекцията на ползвания данъчен кредит ще трябва да правите Вие.
  За това, дали да изчаквате някакъв документ от лизигодателя има значение също какъв точно е договора за финансов лизинг. Ако искате, изпратете повече информация и ще доуточним всички останали въпроси.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->