Т. Петрова Т. Петрова Потребител

Местни данъци и таксиЗдравейте,

Бившият ми съпруг е починал преди 7 години. Негов наследник е синът ми, който отсъства за дълго време от страната.

Тази година се получи съобщение за дължими данъци за недвижими имоти в провинцията на името на починалия му баща - данъци за 2014 год. В съобщението не пише за налични стари задължения .

След смъртта на баща си синът ми не е намерил във вещите му никакви документи за тези имоти, не знае никакви данни за тях и съответно той не ги е декларирал. В същото време до момента не са пристигали никакви съобщения за дължими данъци. Имотите са наследствени на няколко души, които са в обтегнати отношения, още от времето, когато баща му е бил жив, тези хора не контактуват помежду си.

Как трябва да постъпя: 1. Да ззаплатя данъците, но те се водят на името на починал човек.

2. Да не ги заплащам и да чакаме някаква давност - колко време е това.

3. Да изчакам завръщането на сина ми - след една година и тогава да се търси начин за декларирането на имоти, за които нямаме никакви документи - адрес, площ и др.

4. Защо за изминалия период от 7 години не са пристигали съобщения за дължими данъци - каква може да е причината.

Моля за Вашия съвет.

Поздрави

Т. ПетроваОтговори

 • Здравейте г-жо Петрова,
  Вероятно до този момент имотът не е бил деклариран от нито един от собствениците и затова не са пристигали никакви съобщения за дължими данъци. Сега някой от съсобствениците е включил имота в декларацията си и всеки един от съсобствениците получава съобщение за дължим данък, изчислен въз основа на притежаваната от него част.
  На основание чл. 171 ДОПК публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да се плати публичното задължение. Съпругът Ви е починал през 2007 г., което означава, че задълженията за 2007г. и 2008г. са погасени по давност, но тези след 2008г. не са погасени и по принцип са все още дължими.
  На този етап е важно да се снабдите с документи за имота, като това може да стане ако разполагате поне с адрес на недвижимия имот. Бихте могла да отидете в отдел местни данъци и такси, от който сте получили съобщението и да се опитате да получите информация за самия имот от тях.
  Ако успеете да се снабдите с информация за имота, синът Ви може да се откаже от наследството, като в този случай няма да плаща данъци, или може да плати данъка за 2014г., за който е получил съобщение, и да се разпорежда с имота, като съсобственик.
  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->