Иванка Жекова Иванка Жекова специалист по управление на договори

Данъчно задължени лица по ЗМДТПреди няколко години родителите дариха къща на дъщеря ми, като аз съм посочена като настойник, а съпругът ми - като преобретател. Къщата е основно жилище за семейството ми. Подадох данъчна декларация от името на дъщеря ми в законово установения срок. В продължение на 3 години няма излязъл данък нито на нейно, нито на мое име и не можехме да разберем какво се случва. Проверявайки данъците по ЕГН в интернет, установих, че данъчно задължено лице е съпругът ми. От община Камено ми казаха, че данъчно задължено лице е съпругът ми, защото е ползвател. Редно ли е, при положение, че дъщеря ми е собственик, попълнили сме декларация от нейно име, къщата е посочена като основно жилище за цялото семейство, за данъчно задължено лице да се води съпругът ми, при положение, че той не е подавал декларация? За нас е важно кой ще се води данъчно задължено лице, тъй като съпругът ми има друго дете от по-ранен брак.


Отговори

 • Здравейте,
  На основание чл. 11, ал. 3 от ЗМДТ при учредено вещно право на ползване данъчно задължено лице е ползвателят.
  Тази разпоредба въвежда изключение от общото правило в чл. 11, ал. 1 от ЗМДТ, че данъчно задължено лице е собственикът.
  На основание чл. 14, ал. 5 от ЗМДТ подадената декларация от един съсобственик, съответно ползвател, ползва останалите съсобственици или ползватели.
  Съпругът Ви може по всяко време да се откаже от правото на ползване и от този момент данъчно задължено лице ще бъде дъщеря Ви.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->