Магдалена М Магдалена М Потребител

След майчинствоЗдравейте,

След изтичане на майчинство, използван натрупан отпуск ми предлагат преназначение на друга позиция, което мен не ме устройва. Работодателят казва, че щата ми е съкратен, вече го няма и ако не ме устройва да си подам молба за напускане.

Моля за съвет, какво следва след като откажа преназначение и как да процедирам?Отговори

 • Здравейте.
  Печелившата Ви позиция е - никакво напускане по взаимно съгласие. Най-малко заради възможното обезщетение на борсата. Все пак -ако детето Ви е на възраст до 3 години, имате закрила срещу уволнение.
  Закрила при уволнение
  Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
  1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;Тук защитата се отнася и при дисциплинарно уволнение.
  Мисля, че ще Ви е необходимо много търпение и решителност!
  kazimirc4
 • Благодаря ви за отговора, решена съм да си търся правата.
 • Здравейте,

  При положение, че детето ви е до 3 години имате закрила срещу уволнение съгласно чл.333 ал.а т.1 от Кодекса на труда. Работодателя може да прекрати трудовото Ви правоотношение само с предварително разрешение на инспекцията по труда.

  Съвета ми е да не подписвате молба за напускане по взаимно съгласие,защото ще получите минимално обезщетение от борсата по труда и за минимален период от време.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Благодаря ви за отговорите. По-скоро ме интересува пр положение, че отказвам преназначение ... какво следва?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->