Венцислав Чавдаров Венцислав Чавдаров специалист

Преизчисляване на пенсияЗдравейте,
Моля ако е възможно дакоментирате следния казус:

Пенсионирах се през м. септември 2011 г. с индивидуален коефициент 3.029, след което продължих да работя, като съм осигуряван на максималния осигурителен доход - първоначално на 2000 лева, а впоследствие - на 2200 лева.

В началото на 2014 г. подадох документи за преизчисляване на пенсията, като ми я преизчислиха само на база допълнителния трудов стаж.

Отказаха да ми я преизчислят по чл. 21 ал. 2 НПОС, тъй като при включване на осигурителния доход за положения осигурителен стаж след пенсионирането, изчисленият индивидуален коефициент ставал 2.906, който е по-неблагоприятен.

Възможно ли е повече от 2 години да съм осигуряван на максималния осигурителен доход, а индивидуалния ми коефициент да намаля?Отговори

 • Здравейте,  Преизчисляване на пенсия се прави при представяне и на осигурителен доход за стажа, придобит след пенсионирането, ако това е по-благоприятно за лицето. Във вашия случай индивидуалния коефициент намалява и това не е благоприятно за вас.

  Предлагам да се обърнете към НОИ за повече разяснения за начина на изчисление на индивидуалния ви коефициент, защото те са институцията, която може да ви даде най-точен отговор.

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->