Nikolina Zaprqnova Nikolina Zaprqnova Потребител

Връщане на работа след 2г. майчинствоЗдравейте,

Юни месец ми изтича майчинството и трябва да се върна на работа в предприятие, което е на смени. Проблемът, е че още нямаме резултат от яслите, и ако не го приемат малкия на ясла няма как да се върна, защото няма кой да го гледа.

Интересува ме какви възможни отпуски мога да взема? Разбрах, че можело да изляза една година неплатен отпуск. Тогава работодателя може ли да ме уволни? И ако започна работа, ако приемат детето на ясла имам ли право да не карам нощни смени, а само редовни?Отговори

  • След навършване на 2 годишна възраст на детето Ви изтича и отпускът за отглеждане на дете и вие трябва да се върнете на работа. Имате право на следните видове отпуски:
    1. Платен годишен отпуск за двете години, в които сте били по майчинство в размер на 20 работни дни за всяка календарна година.
    2. Всеки от родителите, ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
    3. Неплатен отпуск до 30 работни дни в една календарна година, който се признава за трудов стаж. Неплатен отпуск над 30 работни дни в една календарна година не се признава за трудов стаж.

    Вие имате право на всички тези видове отпуски, но не може ефективно да ги ползвате когато вие решите без да имате изричното писмено съгласие на работодателя.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->