Илияна Недялкова Илияна Недялкова Ръководител направление

Обезщетение за прослужено време при пенсиониранеЗдравейте,

Във фирмата, в която работя съм повече от 10 години. Предстои ми пенсиониране, като изпълнителния директор ще ме освободи само временно, докато подам документите за пенсиониране. След това ще ме назначи отново на същата длъжност.

При тези условия, полага ли ми се обезщетение и за колко време? Как става изискването на това обезщетение?

С уважение,
Илияна НедялковаОтговори

 • Здравейте ,
  До 31 декември 2014 г. включително лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете и са:
  - навършили възраст преди 1 януари 2012 г. 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа категория труд или 52 години за жените и 57 години за мъжете при втора категория труд;
  - от 31 декември 2011 г. възрастта по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 48-годишна възраст за жените и 53-годишна възраст за мъжете при първа категория труд и 53 години за жените и 58 години за мъжете при втора категория труд.
  Съгласно чл.222 ал.3 от КТ (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.
  Вашият работодател би трябвало при прекратяване на договора да ви изплати обещетението което ви се полага и все пак ,подайте молба с която да уведомите работодателя си ,че навършвате понсионна възраст и желаете да бъде прекратено трудовото Ви правоотношение.
  Поздрави В.Дадова
 • Извинете г-жо Дадова,а за 3-та категория труд? Имам 40г стаж към днешна дата без прекъсване и съм на 59г и 5мес.,а от 2005 съм с ТЕЛК за 52% с право на работа заради диабет и получавам инвалидна пенсия+вдовишка добавка. Предстои ми пенсиониране за стаж и възраст, но се налага да спра работа за гледам внучката ми на 7г.Пенсията заедно с вдовишката добавка е под мин праг на бедност и няма да мога да оцелявам с нея.Мога ли да взема неплатен отпуск за повече от 12мес наведнъж докато навърша необходимата възраст за пенсиониране-60г и 8мес и после да отработя 1-2 дни и да се пенсионирам като си запазя обезщетението от 6 брутни заплати за повече от 10г в предприятието?
 • Здравейте,
  г-жо Василева можете да отправите писмена молба до работодателя Ви за ползване на неплатен отпуск на основание чл, 160 от КТ ако той няма против следва да издаде заповед за полването му.
  Относно обещетението при пенсиониране, окончателната преценка дали работникът или служителят отговаря на условията за получаване и за размера на обезщетението по чл. 222, ал. 3 КТ е право единствено на работодателя.
  Поздрави В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->