Ива Йорданова Ива Йорданова учител

Ползване на платен отпуск след завръщане от майчинствоЗдравейте!

През месец август синът ми навършва 2 годишна възраст. За времето на бремеността до сега имам натрупан 150 дневен платен отпуск. При разговор с работодателя изявих желание да ползвам опруска, но той заяви, че поради финансови причини може да ми разреши ползването на напрупания отпуск. Това можело да стане само по време на ваканциите, което не е достатъчно за да погася натрупаните дни. В КТ чл 176, ал 4 се казва че този вид отпуск може да се отложи, но не се посочва срок.

Какви са правата ми в този казус, и в рамките на каквъв период мога да отложа ползването на отпуска, без да бъда лишена от него?

Благодаря!Отговори

  • В чл. 176а, ал.1 от КТ е записано, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
    Ал. 2 на чл.176а от КТ гласи, че когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->