Silvia Stoyanova Silvia Stoyanova Потребител

Обезщетение за майчинствоЗдравейте,

Бъдеща майка, безработна от юли 2011г. Има необходимите по закон 12 месеца с платени осигуровки за майчинство.

Необходимо ли е и за какъв период от време преди излизането в болнични поради раждане да бъде назначена на трудов договор, за да може да получава майчински? Какъв ще бъде размерът на майчинските през следващите 2 години?

Някъде се коментира, че поне месец преди датата на излизане в задължителните 45 дни болничен преди термина, трябва задължително да бъде назначена на трудов договор, с всички необходими платени осигуровки, за всички рискове. Ако е така, това означава ли, че ако терминът е на 7 август, трябва да бъде назначена на трудов договор най-късно на 15-20 май и от 20 юни да си излезе в болнични?

Благодаря Ви предварително за отговора!Отговори

  • За да имате право на обезщетение за отглеждане на дете до неговата 2 годишна възраст трябва да излезете по майчинство като работеща във фирма. Ако в момента, в който излезете по майчинство сте безработна, имате право само на отпуск поради бременнот и раждане, т.е. до 1 годишна възраст на детето, но не и на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Във ваш интерес е в момента, в който излезете по майчинство да сте работеща във фирма.
  • Благодаря Ви за отговора! А има ли някакъв минимален срок, в който е необходимо да съм назначена на работа или примерно 15-20 дни преди излизането в майчински са достатъчни, за да имам право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години?
  • Няма минимален срок, но около един месец по-рано е добре.
  • Благодаря! Хубав ден! Весели Великденски празници!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->