Снежана Коева Снежана Коева счетоводител

Авансови вноски 2013г.Здравейте, през 2013г. сме платили вместо 3 авансови вноски 4 вноски, т.е. с една вповече. Какво следва от това? Сумата не се вижда в данъчно-осигурителната сметка през сайта на НАП. При попълване на годишната декларация също има известие за дължимите 3 вноски, както е декларирано през 2012г. Моля да ме насочите как да дийствам. Благодаря предварително!Поздрави!

Снежана


Отговори

 • В данъчно осигурителната сметка са отразени три ваши задължения и съответно плащанията. Четвъртата авансова вноска трябва да видите за какво е "употребена", дали с нея за закрити осигуровки или други данъци, а ако стои като надвнесена да я пренасочите със заявление към новооткритите 4 нови сметки. Или да я искате за възстановяване като надвнесена.
  Относно ГДД по чл.92 можете да се възползвате единствено от трите авансови вноски, в самата декларация на ред 23 направени авансови вноски за годината има забележка /попълнете този ред след установяване на точния размер на внесените авансови вноски за 2013 г.чрез преглед на данъчно-осигурителната сметка или чрез поискване на информация от НАП/.
  Имали сте и друга възможност до 15 декември 2013 г. да подадете декларация по чл.88 , за да коригирате авансовите вноски, включвайки размера и на направената четвърта вноска, но...
 • Съгласна съм с отговора на колегата.


  Поздрави,

  Ванеса Драгомирова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->