Горица Цветанова Горица Цветанова Потребител

Освобождаване от работаДобър ден, утре ме освобождават от работа. Поради операция бях болнични 6 месеца. Трябваше да ме освободят веднага след това, но да си спестят обезщетението ,което ми дължат при освобождаването, работодателите ми ме преназначават / без аз да знам и без да съм подписвала нищо - още/ и ме водят на работа от 02.03.2014 до днес - 18.03.2014.

Но въпросът ми е - понеже са ме водили само два месеца на работа , а през другото време съм била неплатен отпуск, това го разбирам когато излязох болничен,тоест месец юли и месец август и три дни от септември. Колко дни ми се полагат платен годишен отпуск за тези два месеца. Поне това да ми дадат , като имате в предвид , че са ме осигурявали на 4 часа. Не съм си ползвала отпуск за годината , а по договор ми се полагат 20 дни.

Ако можете ми отговорете, тях и да ги питам няма да ми отговорят. Но мисля докато не ми изплатят отпуската да не подписвам нищо. Да не са ме преназначавали .Аз не съм подписвала никъде - нищо. Благодаря и приятен ден!Отговори

  • Здравейте,

    Отпуска, който ви се полага за една календарна година е в размер на най-малко 20 работни дни. В зависимост от отпуска, платен, неплатен или самоотлъчка, периода може да се зачита или да не се зачита за трудов стаж.
    В случай, че вие не сте подавала молба за неплатен отпуск считам, че трябва да си търсите правата с цел този период да ви се зачита за стаж.
    Що се отнася до преназначаването ви, работодателят не може едностранно да променя трудовото правоотношение. Това може да става само със съгласието на работника или служителя чрез подписване на допълнително споразумение.
    Моето мнение е, че трябва да продължите да посещавате работното си място и да изпълнявате трудовите си задължения. Не подписвайте никакви документи, докато не се убедите, че действията на работодателя ви са законни и отговарят на вашите интереси.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->