Детелин Сарафов Детелин Сарафов Нова звезда Потребител

Заплащане отпуск след майчинствоЖена ползва всички видове болнични и отпуски за раждане и отглеждане на дете до 2 години. Малко преди детето да навърши 2 години, тя ражда второ дете и отново след 410-я ден ползва отпуска за отглеждане дете до 2 години. За изминалите общо 4 години на колко дни платен годишен отпуск има право, ( по трудов договор има право на 20 дни годишно).

Може ли и при какви случаи да и бъде заплатен полагащия й се отпуск и ако може, какви осигуровки и данъци и за чия сметка се внасят?Отговори

  • Здравейте,

    Майката ще има право на платен годишен отпуск за четирите години. Тоест ако не е ползвала отпуск за 4 пълни години и има право на такъв по 20 дни за всяка година, ще има право на 4 х 20 = 80 дни платен годишен отпуск.
    Това е един от случаите, при които не се прилага давността за неизползвания платен годишен отпуск. Това е така тъй като майката не е имала възможност да ползва платения си годишен отпуск поради ползването на друг законоустановен отпуск а именно - бременност, раждане и отглеждане на дете.
    Относно заплащането на неизползвания ПГО следва да имате предвид, че в трудовия закон има изрична забрана за парично компенсиране на неизползвания отпуск освен при прекратяване на трудовото правоотношение. Това означава, че нямате възможност да го изплатите под формата на обезщетение докато не прекратите договора на тази майка.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->