Гергана Адамова Гергана Адамова Потребител

Незачетено предизвестиеЗдравейте,

Имах подадено едномесечно предизвестие с дата 15.11.2013г. От 18.11.2013г. имам представен болничен лист във фирмата, след което се наложи да ми го удължат 2 пъти, и така до 27.12.2013г. аз бях в отпуск по болест. Обадиха ми се от фирмата и ми казаха да отида да си взема заповедта за освобождаване по чл.326, ал.1 от КТ. На 17.03.2014г.получих ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ от СРС по искане на фирмата, защото не съм спазила точката от договора, която гласи, че ако не подам предизвестие дължа една брутна заплата - 348лв. В случая имам подадено предизвестие,а сумата, която фирмата иска е 930лв. без другите разноски, които са за моя сметка.

Имат ли право в случая да искат да им заплатя тази сума и на какво основание? Към кого трябва да се обърна и нарушила ли съм предизвестието?Много благодаря предварително,Отговори

 • Здравейте , казуса е интересен подаденото предизвестие би трябвало да има входящ номер при вашия работодател или да имате свидетел ,че сте го подали . Срока на предизвестие варира, в зависимост от вида на трудовия договор:
  1. при прекратяване на безсрочни трудови договори, предвидения в предизвестието минимален срок е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок. Но дори при наличието на подобна клауза, той не може да надвишава 3 месеца (чл. 326, ал. 2, изр. 1 КТ);
  2. при прекратяване на срочни трудови договори, срокът на предизвестието е 3 месеца, при условие че не надхвърля остатъка от срока, предвиден в срочния трудов договор (чл. 326, ал. 2, изр. 3 КТ);
  3. трудовите договори за допълнителен труд по чл. 110, чл. 111 и чл. 114 КТ могат да бъдат прекратени с отправено до работодателя 15-дневно предизвестие (чл. 334, ал. 1 КТ).
  Вие не уточнявате срочен ли е бил вашия договор или не принципно болничния не влияе на срока на предизвестие ако сте в безсрочен договор и подадете предизвести до работодателя.
  Моля запознайте се и с мнението на юриста тук при нужда можете да изпратите лично запитване към него или юридическия отдел.
  http://balans.bg/3262-osvobojdavane-po-chl-326-al-1-ot-kt/
  Поздрави В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->