Живка Димитрова Живка Димитрова продавач-консултант

Платен годишен отпускЗдравейте,

Имам договор за 7месеца - 20 рабонти дни отпуск ,но ми казаха че ми се полагат общо 12 дни без да ми смятали съботата и неделята, макар че събота работя до 16.00 часа. Миналия месец пише 5 дни от годишен отпуск, че са ми дали уж в размер на 104.55 лв. за 5дни ставка 20.91 влизаше към заплатата от 360 чисто и ми са сметнали с тези пари за да станат 460, които по принцип ставаха заедно със осигуровките. И този месец решиха да ми платят уж отпуска и и казаха за 12 дни че ми се полагали 150 лв. Така разбирам, че ме излъгаха - аз си взех само 360 за януари и този месец ми преведоха 150.

Нещо не ми е ясно и затова искам ако може да ми разясните? Моля ви за отговор!Отговори

 • Здравейте,

  От обяснението ви не става ясно какво точно искате да ви се изясни.
  По тази причина ще отговоря принципно.
  Полагаемия платен годишен отпуск е в размер на най-малко 20 работни дни за една пълна календарна година. Когато работника или служителя не е отработил пълна календарна година полагаемия платен годишен отпуск се изчислява пропорционално на отработеното време. Тоест 20 работни дни се разделят на 12 месеца, което прави средно по 1.666 дни на месец. Във вашия случай за 7 отработени месеци ще имате право на 7 х 1.666 = 11.66, което се закръглява в полза на работника и се получава точно 12 работни дни полагаем платен годишен отпуск. Съботите и неделите нямат нищо общо с изчисляването на размера на платения годишен отпуск.
  За ползвания платен годишен отпуск се изплаща възнаграждение от работодателя. Казвам ползвания тъй като в трудовия закон има забрана за парично компенсиране на неизползвания платен годишен отпуск, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
  За начина, по който са ви изчислили възнаграждението със или без отпуск не мога да кажа нищо тъй като не съм конкретно запознат със случая.

  Това, което мога да ви кажа е да не подписвате молби и заповеди за отпуски, които реално няма да използвате. Това е предпоставка за злоупотреби от страна на работодателя с вас.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->