станимира филипова станимира филипова Нова звезда консултант

Връщане след майчинствоЗдравейте,

Предстои ми връщане на работа след изтичане на майчинството след 2-рата година.

Първо работодателят ме вика на интервю, въпреки че договорът ми е безсрочен. Това законно ли е?

Второ, ако след интервюто ме одобри, ще ми предложи работа пак на същата длъжност, но в друго населено място, въпреки че на моето място има човек с трудов договор по мое заместване. Каза ми, че ако откажа да започна работата в другия град ще ме уволни, въпреки че имам дете на 2 години. Законно ли е да ми предлага работа на територията на друго населено място?Отговори

 • Здравейте.
  Мисля, че ситуациата не изглежда толкова негативна.
  1.Възможното интервю при наличието на безсрочен ТД ми изглежда не съвсем сериозно.
  2.Завръщането Ви от майчинство означава - Вие заемате работното си място, а назначеното на Ваше място лице се освобождава от работа.И запомнете -няма такова животно като "повторно одобряване"! Това са измишльотини!
  3.Промяната на "Работното място" без Ваше съгласие е нарушение на ТД. Интересно - погледнете в договора си в раздела "Работно място"!!! Ако в него е изписано местонахождението на мястото Ви на работа/заведение, магазин и т.н., Вие печелите.
  4.Уволнението на майки с деца до 3 години е в юрисдикцията на: Закрила при уволнение
  Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
  1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;Това означава и "дисциплинарно уволнение"!
  5.Бинго- Ви е сте печелившата страна, ако не подпишете неправилния документ.
  Затова -питайте/като написаното в библията" ! И по-спокойно !

  kazimirc4
 • А дали инпекцията по труда дава такива разрешения за уволнения лесно,това ме притеснява
 • И искам да попитам има ли вратичка в закона дамме уволни,по някакъв начин,защото аз няма да приема работата в друг град,а в трудовия ми договор е посочено в кои град съм назначена,без да вземе бележка от Инспекцията по труда
 • Накратко интересува ме,има ли някакъв член от закона,които да използва работодателя и да ме уволнят без да искат разрешение от Инспекцията по труда,фирмата в която работя е мобилен оператор.по принцип аз желая да се върна на работното си място и искам да използвам закрилата от Инспекцията по труда до навършане на 3г. На детето ми.
  Интерютата на които съм викана и предложението за работа в друг град са ми отправени от управителя на магазина в които работя и регионалния мениджър
  Ще ви ужасно благодарна,ако ми отговорите
 • Здравейте.
  В опита си да заобиколи защитата на майките с деца до 3 години, работодателите използват други основания за прекратяване на трудовия договор. Не може да се предскаже какво правно основание ще бъде приложено. Затова това ще стане едва след разговор или връчване на заповед. Моят съвет е - изслушвате работодателя или констатирате какво пише в евентуалната заповед. В никакъв начин НЕ ПОДПИСВАТЕ НИЩО и подавате тук информация. Ще се опитам да Ви консултирам.
  kazimirc4
 • Ок,благодаря ви засега
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->