Галя Георгиева Галя Георгиева Потребител

Внасяне на ДОД за получен авансРаботя по трудово правоотношение. За 2013г. имам работа и по ГД в същата фирма. Издадоха ми служебни бележки, за деклариране на дохода. При попълване на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ, се оказва, че трябва да внеса ДОД за аванса по трудово правоотношение, който е получен през месец декември, защото е включен в облагаемия доход. Заплатата за декември е получена през януари 2014г. и е удържан ДОД и на аванса. Продължавам да работя в същата фирма.

Трябва ли да внеса ДОД върху получения аванс през декември по така издадената ми служебна бележка при деклариране с ГДД и кога и кой ще ми възстанови ДОД, който ще е внесен два пъти?

Правилно ли ми е издадена служебната бележка?


Отговори

  • Здравейте,

    ДДФЛ за доходи от трудови правоотношения се удържа и внася от работодателя. Не ми е ясно каква служебна бележка за доходи от трудови правоотношения ви е издадена и защо в нея има доход, върху който не е изчислен и внесен ДДФЛ.
    Сигурна ли сте, че ДДФЛ, който сте изчислили за внасяне е от аванса по трудовия договор? Да не би да става въпрос за ДДФЛ върху дохода от граждански договор?
    Много е вероятно ДДФЛ да е от гражданския договор, ако сумата по него ви е изплатена в 4-то тримесечие на 2013 година. Това е така, тъй като платеца на дохода не удържа и не внася данък по граждански договори изплатени през 4-то тримесечие. Получателя на дохода има задължение да подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и да внесе данъка върху получените през 4-то тримесечие на годината доходи.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->