Георги Иванов Георги Иванов Рецепционист

Прекратяване по чл.325, т.1 от Кодекса на трудаЗдравейте.

Получих предложение за по-добре платена работа. След като съобщих на сегашният си работодател, че желая да напусна, той ми предостави молба от мое име, в която пише че желая да ми бъде прекратен трудовият договор на основание чл.325, т.1 от Kодекса на труда считано от датата на която му казах, че желая да напусна.

След като подпиша молбата задължен ли съм да чакам един месец и това едномесечно предизвестие ли се води, или съм напълно свободен да си тръгна без никакви последствия?

Благодаря!Отговори

  • Не. Напускате от въпросната дата. Дължат Ви или Вие дължите по общия правов ред.

    kazimirc4
  • Здравейте г-н Иванов,

    Както е казал колегата Красимир Халачев - При прекратяване по реда на чл. 325, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда няма предизвестие и ще бъдете свободен от посочената дата на прекратяване. Това е общо основание за прекратяване на трудовото правоотношение, при което и двете страни изразяват писмено съгласието си за прекратяване на трудовия договор от определена дата. С настъпване на момента, датата на прекратяване, трудовия договор се счита за прекратен без, която и да е от страните да дължи предизвестие на другата страна.
    Разбира се това не освобождава работодателя от другите му задължения произтичащи от прекратяването на трудов договор - да подаде уведомление до НАП за прекратяването и да ви изплати обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, в случай че има такъв към момента на прекратяване на договора.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->