Магдалена Ангелова Магдалена Ангелова касиерка

Връщане на работа след майчинствоЗдравейте,

До 06.02.14г. бях в отпуск по майчинство, детето ми го приеха в ясла (то навърши 2г. на 06.03.14г.) и аз си прекратих майчинството, и от фирмата, в която работя ми пуснаха натрупалия до момента платен отпуск. Трябва да се върна на работа около празниците по Великден (още не са ми казали конкретна дата). Преди да изляза по майчинство работех редовна смяна, а сега ми предлагат да се върна на смени, но смените при нас са дневна, нощна и два дена почивка (работя на бензиностанция). Единствената свободна позиция редовна смяна я пред отстъпиха на една колежка, когато аз излязох по майчинство и сега не искат да ме върнат там, със становището че така ще ми е по удобно- на смени. Но мъжът ми (живеем на семейни начала) работи също на смени и няма на кого да разчитам за помощ с гледането на детето, ако и аз съм на смени.

Какви права имам в случая и мога ли да настоявам да съм пак на същата си позиция? Дали имам право на някакво обезщетение ако не ме върнат на работа?Отговори

  • Здравейте,

    При завръщане от майчинство работничката или служителката заема работното място, на което е била преди излизането в майчинство, освен в случаите, когато работното място е закрито. В случай, че ви върнат на друга позиция, без да подпишете допълнително споразумение за промяната, това ще се счита за едностранно изменение на трудовия договор, което е недопустимо и забранено от трудовия закон.
  • Благодаря ви много за отговора, но пропуснах да уточня , че всички момичета, които работим във фирмата сме назначени като касиерки . Няма значение дали работим на смени( дневна- нощна) или редовна( както бях аз).
  • В такъв случай следва да имате предвид, че нощният труд е забранен за майки на деца до 6 годишна възраст, освен с тяхното писмено съгласие. В случай, че не дадете писмено съгласието си за полагане на нощен труд, работодателят ви не може да ви задължи да работите на смени, в които има нощен труд.
    Нощен е труда, който се полага между 22:00 и 06:00 ч.
  • Благодаря ви още веднъж. При нас освен на смени и една позиция редовна смяна няма други начини на работа. А аз няма да се съглася да работя на смени защото няма на кого да си оставя детето да ми го гледа. Аз също бих се съгласила на смени стига да няма нощни. Сега остава да се разберем с работодателя ми, но той ми каза че не иска да ме връща редовна смяна. На смени щяло да ми е по удобно- явно той изобщо не е запознат с моите права като майка с дете до 3г. Надявам се все пак да успеем да се разберем . Благодаря ви за помоща
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->