"Дянкова консулт" ЕООД "Дянкова консулт" ЕООД

Пункт за изкупуване на вълна срещу преждаЗдравейте.

Ще ми се наложи да се занимавам със специфичен проблем и бих желала да се консултирам с Вас, тъй като не се ориентирах за аналог в нашите данъчни закони.

Счетоводител съм на фирма, регистрирана по ДДС. Моят клиент иска да разшири дейността си и да направи пункт за изкупуване на вълна от селските баби /става въпрос за по 2-3 кг вълна/ - само изпрана. Това е една стара практика, имаше я някога по селата и градовете, но в търсене на поминък сега някои фирми искат да я възродят. Считам, че дори само изпрана - тя пак си остава непреработена селскостопанска продукция.

Тази вълна моят клиент /фирмата/ ще дава да му я преработват на ишлеме - ще му изработват прежда за плетене на чорапи, и одеала, тип родопски, които той ще продава.

Бабите, като си предават вълната, срещу нея ще могат да си вземат на по-ниска цена прежда или одеала.

Оборота по мои впечатления ще е много малък, но все пак трябва да се оформи документално.

Няма проблем с отчетността по продажбите - фирмата има магазин, има друга дейност, има касов апарат - начислява ДДС, издава фактури за тези, които искат.

Проблемът, който не ми е съвсем ясен, - е какви документи следва да се съставят при изкупуване на вълната, плащането й, декларирането на тази сделка - текущо през годината, и в годишните декларации, удържат ли се данъци и осигуровки по време на самата сделка ?

В миналото се е практикувало така: бабата дава 3 кг вълна, и получава едно одеало 2,300 кг и плаща 13 лева. Ако си купи одеалото без вълна - плаща 22 лева. Така и за преждата - дава се съответното количество вълна, приспада се някакъв рандеман, и се предлага прежда на по-ниска цена. /Тези по-ниски цени срещу предадена вълна всъщност са цените на преработката на вълната в прежда или в одеала./

Но бабите няма да чакат да им обработят вълната – те на момента, в който предават вълна, ще получават одеало или прежда.

Преди години не са се съставяли нито документи за изкупената вълна, нито доказване произхода на вълната, нито може да се даде обяснение защо продажната цена на одеалата съответно на преждата, са различни. Това е било преди 20 години. Сега обаче трябва да се спазват други данъчни закони и сделките да се документират по правилния начин

Аз считам, че продажната цена на одеалата и на преждата трябва да е една и съща, а за предадената вълна бабите да си получат парите и с това да си компенсират покупката на одеалата или преждата, от която си плетат чорапи. Т.е. – това са си две отделни сделки. Продажбата на одеалата и вълната ми е ясна. Покупката на вълната ми създава затруднение в документирането и отчитането.

Стигнах до извода, че вероятно трябва във фирмата на моя клиент да се съставя сметка за изплатени суми и да се дава служебна бележка при всяка сделка. В края на годината моят клиент - фирмата - да подава декларация по чл.73, а бабите да си подават годишна декларация по чл.50 с приложение 3 Част І таблица 1.

А може би има някакъв друг документ, с който да се документира изкупуването на вълната като непреработена селскостопанска продукция от производител, и заплащането на стойността й на физическото лице ?

Много се съмнявам, че бабите ще разберат за какво става дума. Аз от името на моя клиент ще подам декл по чл.73, но бабите ще забравят и няма да си подадат декларация по чл.50. И после от НАП ще ги глобяват - заради 2-3 кг вълна от 2-3 овчици - глобите са от 50 лева нагоре.

Моля Ви да ми помогнете да създам правилния ред в отчетността на този вид сделки на тази фирма.

Може би изпускам някое действие, произтичащо от данъчните закони, или подаването на някоя декларация.

Тъй като в масовия случай става въпрос за баби-пенсионерки, не се задълбочавайте да анализирате проблема за работещи хора, които имат и други доходи.

Много се надявам на Вашите компетентни отговори.Отговори

  • Здравейте ,не мога да Ви отговоря нищо по различно от това което Вие вече имате виждане изкупувате вълна с протокол и сметка за изплатени суми ,в края на годината подавате " бабите " в чл 73 а те от своя страна следва да си подадат декларация чл 50.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->