Богомил Кръстев Богомил Кръстев служител

Работа на трудов и граждански договорЗдравейте.

Работя на трудов договор, но от друга фирма ме викат да им върша разни услуги. За да ми плащат ми казаха, че ще слкючим граждански договор. В него бе опоменато, че за извършената работа ще ми се заплаща почасово. Работата там не ми е фиксирана и се случва да не ходя всеки месец, а само при проблем при тях. Сумата ми изплащат в края на месеца, ако имам изработени някакви часове.

Четох, че при плащането трябва да ми издават и някакви бележки за получената сума, но такива не ми се дават, само си се подписвам за получената сума.

Та въпроса ми е трябва ли да ходя и да плащам някакви данъци и какви документи ще са ми нужни за това, предвид, че сумата за миналата година е била не повече от 350лв.

Осигуровките ми се плащат от фирмата в която си работя на трудов договорОтговори

 • Здравейте,

  При работа по граждански договор и получаване на възнаграждение, платеца на дохода издава сметка за изплатени суми, в която са отчетени изплатената сума, начислените осигуровки и данък. В края на годината платеца на дохода издава служебна бележка за изплатените през годината суми, която лицето трябва да приложи към годишната си данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
  Относно данъците, които са за ваша сметка - За изплатените през 4-то тримесечие на годината доходи по граждански договори платеца на дохода не удържа и не внася данък. Данъка за изплатените през 4-то тримесечие се изчислява и внася от лицето, получател на дохода, с подаването на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
 • Благодаря,за отговора
  С една дума да ходя,да си искам бележка какво са ми изплатили и от там в данъчното.А трябва ли да искам такава бележка и от работодателя ми от постоянната работа ,защото чух и че някаква такава би ми трябвала
 • Здравейте отново,

  Да, ще трябва да си поискате и такава от работодателя ви по основното трудово правоотношение. Към годишната данъчна декларация се прилагат всички служебни бележки за всички доходи, които са ви били изплащани през годината.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->