Георги Кирилов Георги Кирилов Потребител

Прекратяване по инициатива на работодателяЗдравейте,

Назначен съм на безсрочен ТД по условията на чл.70 от КТ с 6-месечен изпитателен срок. Роботодателят ми реши да ме уволни по неизвестни причини. В договорът ми пише че може да бъде прекратен по взаимно съгласие или с едномесечно предизвестие по чл.326 и 328. Днес ми казаха че от утре не съм на работа.

Какво мога да направя в тази ситуация?Отговори

 • Искам също да попитам длъжен ли е работодателят да има копие от длъжностната ми х-ка в досието ми, понеже такава не ми бе предоставена и не съм подписвал.
 • Здравейте г-н Кирилов,

  Когато договора е сключен със срок за изпитване по реда на чл. 70 от Кодекса на труда е важно, какъв е срока за изпитване и в чия полза е уговорен. Когато срока е уговорен в полза на работодателя, същия може да прекрати договора без предизвестие до изтичане на срока за изпитване. Когато няма изрична уговорка в договора се счита, че срока за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. В този случай която и да е от страните може да прекрати договора без предизвестие до изтичане на срока за изпитване.
  Относно длъжностната характеристика - Да работодателят трябва да има такава в досието на работника или служителя.

 • Благодаря много за изчерпателният отговор.

  Лек ден!
 • Здравейте. Моля за информация - към момента на устната информация, това е ли е в периода от 6-месеца ? Ако е така, работодателят е в правото си да прекрати ТД с Вас. Все пак все още нямате заповедта, нали ?

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->