Nikolay Veselinov Nikolay Veselinov Потребител

ДДС при внос на стокиЗдравейте

Искам да внасям стоки от Великобритания и въпроса ми е трябва ли да плащам ДДС и тук в България след като вече съм си платил VAT при тяхната покупка? Invoice документа има ли валидност като Фактура (да се представи като фактура в България)?

Понеже стоките ще идват с куриер (те си се оправят с митниците) не би трябвало да имам проблем с Агенция Митници, нали?

Благодарим предварително!Отговори

 • Здравейте,

  В описания от Вас казус Вие извършвате Вътреобщностно придобиване на стоки (съгл. Чл. 13 ал. 1 от ЗДДС). т.е ВОП е придобиването на стоки от друга държава членка на ЕС, като доставчикът е регистриран за целите на ДДС в тази друга държава.

  За покупката на стоки от страна, членка на ЕС е необходима фактура (инвойс), която удостоверява извършената доставка. Тъй като мястото на изпълнение на доставката е в България, то във Великобритания не следва да се начисли данък т.е. данъчната ставка е нула . Купувачът трябва да състави протокол, посредством който самоначислява ДДС (чл. 117, ал.1, т.1). Ако Вие сте лице, регистрирано за целите на ДДС в България, можете да ползвате данъчен кредит и не би следвало да има какъвто и да било данъчен ефект.

  При извършване на вътреобщностно придобиване на стоки не следва да възникнат задължения към Агенция Митници.

  Поздрави,
  Ванеса Драгомирова
 • Благодаря много за отговора.

  Чета доста и пак нещо ми отбягва ( не съм икономист по професия и материята ми е чужда ). Самоначислявам си ДДС и в двете книги - за покупки и за продажби, следователно резултат трябва да е 0 ДДС ( ако правилно съм разбрал).
  Не съм регистриран по ДДС и се случва следното :

  ПРИМЕР: Купувам дадена стока от Великобритания, от купувач Х, плащам следната сума -
  стоки: 1 000 GBP
  VAT на тези стоки: 200 GBP
  общо: 1 200 GBP

  Стоката пристига при мен с куриер ( DHL за пример ), трябва ли да си самоначисля ДДС на съответната сума ( 1 200 GBP ) след като нямам регистрация по ДДС ?

  Не трябва ли да има само едно начисляване по ДДС, след препродажбата на дадената стока, от моя страна ?

  Благодаря ви предварително за отговора.
  Поздрави,
  Николай Веселинов

 • Здравейте,

  Щом не сте регистриран за целите на ДДС значи в получения от вас инвойс следва да е начислен данък добавена стойност от доставчика във Великобритания. Вие не трябва да самоначислявате ДДС. Важно е обаче да следите размера на общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания. Ако тя надвиши 20 000 лв. съгласно чл. 99 ал. 2 от ЗДДС, следва да се регистрирате за целите на ДДС на основание ВОП.

  По отношение последваща продажбата на стоката, не трябва да начислявате ДДС, защото не сте регистриран. Само лицата, регистрирани по ЗДДС могат и следва да начисляват българско ДДС.

  Поздрави,
  Ванеса Драгомирова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->