Пламен Павлов Пламен Павлов Потребител

Уникалното работно време и последиците от негоЗдравейте,

Работя във фирма в която отскоро въведоха ново работно време?!.Принципно според закона се изисква 8 часов раб.ден плюс 30 мин. почивка -общо 8ч. 30 мин.В момента работим 8 ч (06:00-14:00 и 14:00-22:00).През това време ни се полагат почивки както следва -две по 10 мин. и една 30 мин. Сумарно почивките излизат 50 мин ,а не 30 както е по закон и поради това на всеки работник всеки ден се записват минус 30 мин. които е длъжен да "върне" под формата на извънреден труд (най-често в съботен ден или след оставяне на работа при приключило работно време).20-те минути които остават ни казаха че са за сметка на дружеството и се дават без да се налага отработването им.Парадокса който се получава е ,че колкото повече работиш ,толкова повече има да връщаш и то с полагане на извънреден труд в почивни дни без той да се заплаща.Сметката е проста-520 дни в месеца по 30 мин.правят 600 мин,т.е.10 часа на месец или един раб. ден и оставащи 2 часа за следващия.Според вътрешния правилник на фирмата раб.време е установено както следва -8 часа (подписахме декларации за това че сме съгласни).За новото т.нар. "сумарно" (според ръководителя ни ) раб. време не са ни представили заповед,че е променено.Раб. време се отчита чрез "чекиране" на вход и изход ,а гореспоменатите "минуси" се отразяват за всеки поименно на файл.Законно ли е това - моля за Вашия отговор. Благодаря Ви предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  Според текста на Кодекса на труда работното време се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят е длъжен да осигури почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Почивките не се включват в работното време. Във Вашия случай това означава работното време да бъде от 06.00 до 14.50 и от 14.00 до 22.50 ч.

  В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява време за хранене през работното време.

  Сумираното изчисляване на работното време се въвежда само с изрична заповед на работодателя и той е длъжен да утвърди поименни графици за периода, за който се установява такова изчисляване на работното време.
  Работодателят е длъжен да Ви осигури седмична почивка, която при подневно изчисляване на работното време е в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. При сумирано изчисляване на работното време минималният размер на седмичната почивка е 36 последователни часа, а в случай на промяна на смените когато действителната и техническата организация на работата в предприятието налагат това, е допустимо тя да бъде 24 часа.


  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 151 и чл. 153 от Кодекса на труда, както и в чл. 9а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте.
  Разсъжденията върху трудовото законодателство не са лошо нещо, стига да не приличат на неделна проповед. Не съм уверен обаче в религиозното чуство на българския работодател/... не кради....../.
  Сигурен съм, че договорите Ви са на 8 часово работно време. Няма нови договорености за по-малко такова!/допълнителни споразумения /? А заповедта за 7 часа и 30 мин. дали е законосъобразна. А работата в събота? Има ли заповед за това?
  Сезирате съответната комисия в Народното събрание, МТСП, Главна инспекция по труда и за по-сигурно някой основен местник -напр.Преса, ТРУД или ......
  И ако нещо не се получи - отново. В повторението е силата.......

  Успех: kazimirc4
 • Благодаря Ви за отговорите и по специално на Вас г-н Халачев.Прав сте -договорите са ни за 8 часа,нямаме допълнителни споразумения,анекси към тр. договор и т.н.Заповеди за извънреден труд (събота или неделя) аз лично не съм виждал (вероятно съществуват все пак ?!?),но...Фирмата е голяма и известна,но това не означава ,че могат да си правят каквото искат и работниците да са подложени на своего рода произволия.Да не споменавам че има и реплики от рода на "Ако не дойдете в събота на работа в понеделник вече не сте служители на дружеството" или "Като не ви харесва напускайте - на портала чакат много гладни..."?!?В повторението е силата - наистина и този народ трябва да се събуди да знае и повярва че има права, както е в белите Европейски държави.Желая Ви всичко добро и успех г-н Халачев.
 • Здравейте.
  Ако не звучи нескромно, харесвам твърдението "Това не може да стане!!" и съпътстващите го аргументи.
  Преди време консултирах колеги при подобен случай. Беше успешно, за мен опит.
  Ако имате интерес - i-mail - kazimirc4@abv.bg. Ще се радвам да помогна.
  Колкото до успеха - на Вас ще ви е нужен.

  kazimirc4
 • Още веднъж Ви благодаря че се отзовахте и ми предлагате помощ.Ще се свържа с Вас...в името на бъдещия успех.Виждам че сте се сблъсквали вече с подобни "главоблъсканици" и имате опит.Той е много ценен както знаем...Ще Ви пиша на мейла-до скоро.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->