Десислава Иванова Десислава Иванова работник

ОбезщетениеНа 29.01 ми връчиха заповед,така пише,която да се счита за предизвестие за съкращаване на лицето....на основание чл.328,ал1,т.3от КТ,във връзка с чл.326,ал.1 и 2 от КТ.Като причини за съкращаване е изтъкнато намаляне обема на работа за длъжността.,срока е 30 дни.Подписах въпросната заповед,тя започва да тече от 30.01.Аз от 30.01 до 28.02 включително съм в болнични,ползвам 3 болнични листа без прекъсване.Заповедта ми за освобождаване ще пристигне на 05.03 и ще е с дата 04.03

Въпроса ми е дали работодателя ми дължи обещетение за месец февруари,като съм в предизвестие и съм ползвала болничен или ще чакам плащане само от НОИ.Счетоводителката на фирмата ми каза,че той бил склонен да се договори с мен,за какво иде реч не можах да разбера.За какво да се договарям?Кога трябва да ми се изплати не ползвания годишен отпуск за тази година,който е 3 дни при връчването на заповедта или на по късен етап?И откъде на си набавя декларация по чл.222 и кога трябва да я представя на работодателя?Отговори

  • Здравейте,

    При така изложената фактическа обстановка считаме, че предизвестието е подадено преди излизането ви в болничен. Тоест предизвестието, което ви е връчено от работодателя тече във времето, в което сте в болничен. За този период ще получите само обезщетение за болничния от работодателя за първите 3 дни и за останалите от НОИ.
    Неизползвания отпуск се изчислява и изплаща при прекратяване на договора, което във вашия случай следва да стане на 04.03.
    Не разбрах каква декларация ви е нужна по чл. 222!? Ако имате предвид чл. 222 от Кодекса на труда и обезщетението за оставане без работа имайте предвид следното: Обстоятелството, че лицето не е започнало работа или че е започнало работа но с по-ниско възнаграждение се доказва с трудова книжка а искането за изплащане на обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ, до работодателя, може да бъде в свободен стил.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->