силвия монева силвия монева хигиенист

Прекратяване на трудов договор след майчинствоЗдравейте,

Бях по майчинство 2 години. Сега работодателя ми каза, че закрива длъжноста и иска да ме съкрати, но ми каза че трябва да е по взаимно съгласие. При този случай мисля, че ще мога да ползвам само 4 месеца борса, а аз искам ако е възможно да е 9 месеца.

Кaкви сa ми прaвaтa след зaвръщaне от мaйчинство? По какъв член трябва да ме освободи?Отговори

 • Здравейте,

  При съкращаване на щата (Закриване на длъжността) се използва чл.328, ал. 1 т.2 предложение 2-ро от Кодекса на труда.
  Според мен, с прекратяване по взаимно съгласие работодателят ви иска да избегне искането на разрешение от Инспекция по труда за прекратяване на договора, поради съкращаване на щата, на майка на дете до 3 години.
  Освен това, при прекратяване поради съкращаване на щата, работодателят ще ви дължи обезщетение за оставане без работа за период от най-много един месец, след датата на прекратяване по чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ.

  При прекратяване поради взаимно съгласие ще имате право на обезщетение за безработица за минимален срок и в минимален размер.
 • Здравейте.
  Изчакайте инициативата на работодателя. Както колегата Георги Димитров написа, законосъобразното прекратяване на ТД с Вас може да стане само след съгласието на Инспекцията по труда по място.Това е и Вашата защита. Не се съгласявайте по никакъв начин с прекратяване по взаимно съгласие и не подписвайте нищо в този дух.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->